ارائه بصورت سخنرانی درچهارمين سمپوزيوم ملي بهداشت و بيمار يهاي طيور- شهركرد
دکترمحمدصادق مددی* دستیار تخصصی بیماریهای طیور دانشگاه تهران
دکتر محمد حسن زاده دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
دکترحمید شجاعی کارشناس بهداشت مجتمع مرغ لاین بابلکنار
مهندس حمیدپویان کارشناس ارشد علوم دامی
خلاصه:
نتیجه انتخابهای ژنتیکی در صنعت پرورش جوجه های گوشتی مدرن ،تولید پرنده هایی است که رشد بسیار بالایی دارند.نتیجه چنین رشد بیش از اندازه ای، بروز بیماریهای متابولیک و مشکلات پایی است.جهت کاهش عوارض ناشی از بیماریهای متابولیک(آسیت و سندرم مرگ ناگهانی و...) روش های مختلفی نظیر اعمال ساعات خاموشی بیش از حد معمول در ابتدای دوره رشد استفاده می شود که نتیجه آن، کنترل رشد اولیه است. دراین مطالعه، در یک فارم گوشتی که دارای سه سالن مشابه هم بودند سه برنامه نوری مختلف اعمال گردید.در آخر دوره،دوسالنی که مدت خاموشی بیشتری داشتند،در نهایت با رشدجبرانی، به وزن مناسب خود رسیده و تلفات کمتری داشتند.
کلمات کلیدی: جوجه های گوشتی ،نوردهی،بیماریهای متابولیک،رشد جبرانی.
Abstract:
Using Different lighting programs in Broiler Farms
Dr.M.Sadegh Madadi DVSc student of veterinary Faculty,
Dr.M.Hassanzade Associate Professor, Veterinary Collage,
Dr.H.Shojaei Veterinarian expert, Babolkenar pure line project
Hamid pouyan MSc degree of Animal science
Genetic selection for Growth rate in modern Broilers has produced Birds that gain weight very rapidly in a much less time. Results of this selection are that birds are developing metabolic disorders (Ascites, SDS…) and leg problems. One way that meets this challenge is by controlling the rate of early Growth in young chickens by using well managed lighting programs.
In this study in a broiler farm that had 3similar buildings, three lighting programs were used.At the end of brooding time livability of third building Birds was better than second and second was better than first building. The third and second buildings had compensatory gain in the latter part of the grow out and their weight gain were better than first building.
Key words: Broilers, lighting program, metabolic disorders, compensatory gain
مقدمه:
انتخابهای صورت گرفته در صنعت پرورش جوجه های گوشتی مدرن ، موجب شده این پرنده ها در مدت زمان کمی ، رشد بالایی داشته باشند ،عضلات بخوبی رشد می کنند در حالیکه قلب،سیستم تنفسی،سیستم گردش خون و سیستم متابولیکی بدن رشد طبیعی خود را ندارند؛ در نتیجه از لحاظ عملکرد گله، جوجه هایی با وزن بالا تولید خواهند شد ولی بعلت بروز مشکلات پایی،آسیت و ماندگاری پایین، گله سوددهی لازم را نخواهد داشت. جهت کاهش عوارض ناشی از بیماریهای متابولیک مانند آسیت و سندرم مرگ ناگهانی روش های مختلفی اتخاذ می شود(1). یکی از سودمندترین روشها، اعمال برنامه های نوری کنترل شده است که ضمن کاهش فعالیتهای متابولیکی پرنده، سبب کاهش ناهنجاریهای متابولیکی هم میگردد،ازطرف دیگر بعضی از ارگانهای مهم بدن پرنده از جمله قلب، ریه، کبد از رشد مناسب تری برخوردار شده و تحمل پذیری آنها در مقابل فعالیتهای متابولیکی افزایش می یابد و ضریب تبدیل غذایی نیز بهبود می یابد(3).در طی چندین سال گذشته برنامه های نوری دچار تحول شده و عملکرد گله را بهبود بخشیده است.اعمال چنین برنامه هایی بسیار موثر بوده و با افزایش مدت زمان نوردهی و در نتیجه افزایش فعالیتهای هورمونی رشد جبرانی تسریع شده و وزن بخصوص در خروسهاافزایش قابل ملاحظه ای می یابد(3و4).
مواد و روش کار:
با توجه به موارد ذکر شده، برنامه نوری ذیل در یک فارم فیلدی واقع در شمال کشور مورد استفاده قرار گرفته و نتایج آن جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید.برنامه نوری اعمال شده به ترتیب ذیل بود:در یکی از سالن ها از اول تا آخر دوره پرورش (49روز) در طول شبانه روز یک ساعت خاموشی (D1: 23L) اعمال گردید. در سالن دوم از روز اول تا ده روزگی از دوره پرورش فقط یک ساعت خاموشی اعمال گردید. سپس از سن ده روزگی هر روز یک ساعت به مدت خاموشی سالن اضافه می گردید تا اینکه مدت خاموشی روزانه به 6 ساعت رسید و این مدت 6 ساعت خاموشی تا سن 23 روزگی ادامه داشت و سپس از 23 روزگی به بعد تا پایان دوره زمان خاموشی به 1 ساعت در شبانه (D1: 23L) تقلیل پیدا کرد. درسالن شماره 3 برنامه خاموشی تا سن 23 روزگی مشابه سالن شماره 2 بوده با این تفاوت که مدت زمان خاموشی 6 ساعته تا روز 42 ادامه پیدا کرد.کل مدت خاموشی در سالن یک 49 ساعت،در سالن دو95 ساعت و در سالن سه 154 ساعت بود.
نتایج وبحث:
وزن پرنده های 3 سالن مزبور، در نمودار شماره1 آورده شده است:با توجه به شدید بودن برنامه نوری در سالن 3 و کم بودن میزان نوردهی،پرنده های این سالن تا هفته 4 وزن گیری کمتری داشتند ،این بدین معنی است رشد اولیه در این گروه مهار شده و ارگانهای داخلی در این گروه از پرنده ها فرصت رشد بیشتری داشته اند،گروه دوم نیز وضعیت مشابه گروه 3 را داشته و تا هفته 4 وزنی کمتر از گروه اول دارد،پس از برداشته شدن محدودیت نوردهی در سنین 23-18 روزگی در گروه2 و سنین 41-29 روزگی در گروه 3 ،پرنده های این دو گروه رشد جبرانی خود را شروع کرده و در هفته 5 وزن بالاتری نسبت به گروه اول پیدا کردند.رشد جبرانی گروه سوم به مراتب بیشتر بود، به طوری که در 2 هفته پایانی به مراتب وزن بیشتری نسبت به دو گروه دیگر دارد و این بیانگر این است که محدود نمودن نوردهی نه تنها اثر منفی روی میزان رشد گله نداشته بلکه در انتهای دوره وزن بالاتری نیز حاصل شده است.
نمودار شماره2 درصد تلفات در 3 سالن و در هفته های مختلف را نشان میدهد:
همانطور که مشاهده می شود در هفته 2و3 تلفات سالن 3 بالاتر بود و لی پس از آن پایین آمده و تا آخر دوره در حد پایین تری نسبت بدو سا لن دیگر باقی مانده است و درصد کلی تلفات در این سالن به مراتب پایین تر از دو سالن دیگر بوده و این گله ماندگاری بیشتری داشته است و علاوه بر آن بر اساس پایش انجام شده در طول دوره مشکلات پایی و آسیت در سالن 3 کمتر از سالن 2 و در سالن 2 کمتر از سالن 1 بود. قابل ذکر است گله در حوالی سنین 32 روزگی دچار مشکل گوارشی و در سن 38 روزگی دچار مشکل تنفسی شده و درمان شده است.درهفته اول نیز، در سالن1 بدلیل کم بودن تعداد آبخوری و کوچکی جثه جوجه ها بعلت کمی سن مادرانشان، به آبخوری دسترسی کمی داشته و میزان تلفات نسبتا بالاتر است.
نمودار شماره 1:وزن پرنده ها در سنین مختلف
نمودار شماره2:درصد تلفات در هفته های مختلف
References:
- A. Pakdel, P. Bijma, B. J. Ducro, and H. Bovenhuis, Selection Strategies for Body Weight and Reduced Ascites Susceptibility in Broilers, Poultry Science 2005,84:528–535
- Decuypere, E., Buyse, J., Buys, N, Ascites in broiler chickens: exogenous and endogenous structural and functional causal factors. World’s Poultry Science Journal, 2000, 56: 367-376
- J.F.Davis et all, Controlling light in Broiler production, The Alabama poultry Engineering And Economics newsletter,July2000,6:21-26
4. R. H. Bradshaw*, R.D. Kirkden and D. M. Broom, A Review of the Etiology and Pathology of
Leg Weakness in Broilers in Relation to Welfare, Avian and Poultry Biology Reviews 2002,
13 (2): 45-103