Wednesday, August 12, 2009

محلول هاي مورد استفاده در پرندگان



محلول هاي حمايتي ذيل به عنوان درمان حمايتي در طيور اهلي و پرندگان زينتي استفاده مي شوند و نبايد به عنوان جايگزيني جهت دارو درماني کارهاي مديريتي يا درمان آنتي بيوتيکي تلقي شوند.

محلول آسپيرين

به عنوان درمان عمومي جهت کاهش فشارهاي ناشي از بعضي بيماري ها به کار برده مي شود.

طرز تهيه  محلول :

5 عدد قرص آسپيرين در 8/3 ليتر آب حل کرده و به صورت ازاد در طي بيماري در اختيار جوجه ها قرار دهيد . دز روزانه اين دارو 12/55 ميلي گرم به ازاي هر کيلوگرم وزن زنده پرنده مي باشد.

محلول قابض

اين محلول ميتواند جهت درمان جوجه هايي که علائم بيماري غير تيپيک همراه با کاهش رشد را نشان مي دهند استفاده شود همچنين اين محلول مي تواند در جوجه هاي مبتلا به بيماري تنفسي که به ميزان زيادي ترشحات موکوسي توليد مي کنند استفاده شود اين محلول کمک مي کند استفاه شود . اين محلول کمک مي کند تا موکوس از سطح مخاط کنده شده و راحت تر به بيرون دفع شود.

طرز تهيه محلول :

6/1 ليتر از محلول سرکه سيب تانين موجود در اين محلول خروج هرگونه موکوس ياغشاي چسبيده به سطح دهان ، حلق يا مجراي روده را تسهيل کرده و مواد غذايي و داروها راحتتر جذب خواهند شد. اين محلول به عنوان تنها منبع آب آشاميدني به مدت 3- 2 روز توصيه مي شود .

محلول سولفات مس

اين محلول به عنوان درماني جهت مايکوزيس چينه دان استفاده مي گردد توصيه مي شود اين محلول بعد از استفاده از محلول نمکي اپسوم استفاده شود .

طرزتهيه :

محلول 5/326 گرم سولفات مس و نيم فنجان سرکه در 8/3 ليتر آب حل شود . از محلول تهيه شده 4/28 گرم برداشته و در 8/3 ليتر آب حل کرده و محلول تهيه شده را به مصرف پرنده ها برسانيد . روش ديگر تهيه محلول : 4/28 گرم سولفات مس به همراه يک قاشق غذاخوري سرکه کهدر 57 ليتر آب حل کرده و به عنوان تنها منبع آب در طي مدت شيوع بيماري استفاده کنيد.

محلول شناور سازي تخم مرغ

اين روش جهت از بين بردن ارگانيسم هاي بيماري زاي موجود در سطح تخم مرغ ها نظير انواع مايکوپلاسماها استفاده مي شود اين محلول بايد دقيقا طبق دستور تهيه شده و تنها درموارد بروز مشکل استفاده شود و نبايد به عنوان روشي معمول در درمان تخم مرغ ها در نظر گرفته شود.

محلولهاي لاکساتيو

محلول هاي ذيل جهت شتسشوي دستگاه گوارش از مواد سمي به خصوص براي درمان پرنده هايي که با سموم بوتوليسم چالش داشته اند استفاده مي شوند.

محلول ملاس

طرز تهيه : 473 ميلي ليتر ملاس در 92/18 ليتر آب حل شود محلول تهيه شده را همراه با آب معمولي به مدت 4 ساعت در اختيار جوجه هاي مبتلا قرار دهيد اگر جوجه ها قادر به خوردن محلول نبودند به صورت تک به تک اقدام به خوراندن محلول به جوجه ها کنيد بعد از طي دوره درمان آب معمولي دراختيار جوجه هاي قرار دهيد . اين محلول به عنوان درمان حمايتي دردرمان علائم ناشي از عفونت کريپتوسپوريدپايي نيز استفاده مي شود محلول مورد استفاده به صورت ذيل تهيه مي شود : 946 ميلي ليتر ملاس در 7/75 ليتر آب حل شود پيشنهاد مي شود اين محلول به مدت 10-7 روز و به صورت انتخابي در اختيار جوجه ها قرار گيرد عقيده بر اين است که ملاس املاح از دست رفته در طي اسهال را جايگزين ميکند.

محلول نمکي اپسوم

طرز تهيه : يک کيلوگرم نمک اپسوم در 15 کيلوگرم دان اضافه شود. و يا يک کيلوگرم نمک اپسوم در 7/41 ليتر آب حل شود دان مخلوط با اپسوم رابه عنوان تنها منبع غذايي به مدت يک روز در اختيار پرنده ها قرار دهيد اين غذا مواقعي ميتواند استفاده شود که پرنده ها قادر به خوردن باشند درغير اينصورت محلول موردنظر را تهيه کرده و دراختيار پرنده ها قرار دهيد در صورتي که پرنده ها قادر به خورد ن و آشاميدن نباشند در صورت امکان اقدام به درمان تک تک پرندگان با محلول ذيل نماييد:

يک قاشق چايخوري نمک اپسوم را در 568 ميلي ليتر آب حل کنيد محلول را به چينه دان پرنده ها برسانيد اين مقدار محلول تهيه شده 8-5 بلدرچين يا يک جوجه را درمان خواهد کرد .

درمان با روغن کرچک

براي هر پرنده 2/14 گرم.

محلول هاي تغذيه اي

محلول هاي ذيل مي توانند به عنوان تکميل کننده همراه با جيره هايي که در انرژي ، اسيدهاي امينه ، ويتامين و يا الکتروليت هاي خاصي کمبود دارند به کار برده شوند اين محلولها به صورت موقتي استفاده شده و همانند برنامه غذايي به صورت منظم درنظر گرفته نمي شوند.

·        محلول اسيد آمينه اي

100 گرم دي ال – متيونين و 110 گرم ال هيدروکلريد ليزين در 2/189 ليتر آب حل شود و يا 2 گرم دي ال – متيونين و 2/2 گرم ال-  هيدروکلريد ليزين در 785/3 ليتر آب حل شود محلول را به صورت انتخابي در اختيار جوجه ها قرار دهيد تا تاثير منفي ناشي ازجيره هاي با پروتئين پايين کاهش يابد. محلول تازه را به صورت روزانه تهيه کرده و در آب خوري هاي تميز در اختيار پرنده ها قرار دهيد .

·        محلول سوکروزي

7/283 گرم از شکر گرانوله را در 785/3 ليتر آب حل کنيد اين محلول ممکن است جهت تامين انرژي در جوجه هاي ضعيف به کار برده شود هر ليتر محلول تهيه شده حاوي 4/528 کيلوکالري انرژي بوده و به عنوان تنها منبع آب به مدت 10-7 روز در اختيار جوجه ها قرار داده مي شود.

·        محلول ويتامينه و الکتروليتي

اين محلول مي تواند جهت کاهش استر س هاي ناشي از بيماري هاي تحت باليني ، حمل و نقل ، اشتباه هاي مديريتي و غيره به کار برده شود محلول مورد نظر را طبق توصيه کارخانه سازنده درست کرده و به عنوان تنها منبع آب در اختيار پرنده ها قرار دهيد تا استرس موجود بر طرف شود.

محلول ضد انگل هاي داخلي

محلولهاي ذيل در از بين بردن انگل هاي داخلي پرندگان اهلي و زينتي موثر مي باشند هيچ کدام از اين دو دارو توسط FDA تاييد نشده است بنابراين توليدکننده داروها تمام مسئوليت استفاده از دارو را برعهده خواهد داشت . هر دو دارو اگر به طور صحيح استفاده شوند بسيار موثر بوده و بيشتر انگل هاي داخلي که پرنده ها را درگير ميکنند را ازبين خواهند برد اين دو دارو در پرنده هايي که گوشت يا تخم مرغ شان مصرف انساني دارند نبايد استفاده شوند .

درمان يکروزه

¼ - 1/3 کيلوگرم از فرم گرانوله فبندازول در يک تن دان مخلوط شود دان تهيه شده را به عنوان تنها منبع غذايي در اختيار پرنده ها قرار دهيد .

درمان سه روزه

749 گرم از فرم گرانوله فبندازول در يک تن دان مخلوط شده و به صورت ازاد و به مدت 3 روز در اختيار پرنده ها قرارگيرد بلدرچين ها روزانه حدود 7/1 ميلي گرم به ازاي هر پرنده بالغ و يا 75/2 ميلي گرم در کيلوگرم خوراک دارو درمان بسيار مناسبي برعليه کاپيلاريا ، هتراکيس ، اسکاريديا و انواع سينگاموس مي باشد تحقيقات نشان داده است که تحت شرايط تجربي تا 100 برابر ميزان توصيه شده هيچ گونه اثرات منفي روي پرنده ها نداشته است استفاده از اين دارو طي دوره پرريزي ممکن است باعث بد شکلي پرهايي شوند که تازه در مي ايند.

محلول لواميزول

52 گرم لواميزول در 85/37 ليتر آب حل شود اين محلول نيز بر عليه کاپيلاريا ، هتراکس و آسکاريديا موثر است .

محلول ضد انگل هاي خارجي

محلولهاي ذيل به صورت اسپري روي پوشش خارجي پرنده ها استفاده شده وبرعليه جرب و شپش پرنده ها موثر است .

محلول ضدعفوني کننده

اين محلول ها بيشتر ارگانيسم هاي بيماري زاي موجود در آب ، اب خوري ها و لوله هاي آب را کاهش داده يا از بين خواهند برد . جهت استفاده دائمي يک قاشق چايخوري هيپوکلريت سديم در 92/18 ليتر اب حل شود اين محلول حاوي PPm 11 کلر مي باشد . مصرف اين آب هيچ مشکلي براي پرنده ها ايجاد نخواهد کرد ممکن است جهت عادت پرنده ها به اين محلول لازم باشد نصف رقت فوق را تهيه کرده و در اختيار پرنده ها گذاشت .

محلول هفتگي

3/28 گرم هيپوکلريت سديم در 30-23 ليتر آب حل شود اين محلول ppm 45 کلر دارد وسايل را با اين محلول شسته و حداقل يک ساعت داخل اين محلول قرار دهيد و سپس وسايل را با آب تازه بشوييد. اين روش موقعي بيشترين تاثير را دراد که به صورت هفتگي انجام شود ضدعفوني کننده هاي کلرينه در حضور مواد الي غير فعال مي شوند بنابراين همه وسايل را قبل از استفاده از اين محلول خوب شسشتو دهيد

فصلنامه چکاوک – دکتر محمد صادق مددي 


کیفیت آب آشامیدنی و تاثیر آن در میزان موفقیت واکسن های آشامیدنی



 آب آشامیدنی معمول ترین روش واکسیناسیون در برابر بیماری گامبورو انسفالومیلیت عفونی طیور و واکسن های یادرآور در برابر بیماری های نیوکاسل و برونشیت عفونی می باشد موفقیت واکسیناسیون به مدیریت شرایطی نظیر کیفیت آب آشامیدنی خنثی شدن کلر آب ، پخش مناسب محلول واکسن ، در دسترس بودن محلول واکسن و میزان مصرف واکسن توسط پرنده ها بستگی دارد .

 

کیفیت

آب آشامیدنی معمولا به صورت یک عنصر بدون طعم شفاف و بدون بو تعریف می شود این تعریف ساده هنوز برقرار است اما امروزه کیفیت آب آشامیدنی به دو بخش تقسیم می شود  کیفیت باکتری شناختی و کیفیت شیمیایی از لحاظ استاندارد ، حداکثرهایی برای هر دو بخش درنظر گرفته می شود که بالاتر از حداکثر های مورد نظر خطرناک در نظر گرفته می شود دانستن کیفیت آب آشامیدنی جهت پایش دقیق گله لازم است بنابراین تجزیه و تحلیل منظم آن لازم است علاوه بر بررسی باکتری شناسی و شیمیایی سالانه توصیه شده در صورت مشاهده شرایط بیماری زا آزمایش های بیشتری نیز باید انجام پذیرد . از آنجا که کیفیت پایین آب آشامیدنی می تواند تاثیرات مخرب بر روی سلامتی پرنده گذاشته و برنامه واکسیناسیون را به صورت منفی تحت تاثیر قرار دهد شاخص های کلیوی باید تحت آزمایش قرار بگیرند .

 

باکتری : وجود اجرام عفونی مرتبط با مدفوع در آب اشامیدنی میتواند بیانگر احتمال آلودگی آب با اجرام بیماری زا باشد آلودگی می تواند از چاه آب ، آب زیرزمینی ویا از خود مزرعه ناشی شود ارتباط دادن مستقیم تعداد اجرام مربوط به مدفوع به یک اختلال آسیب شناختی درگله مشکل می باشد اما به هر حال آلودگی آب به این اجرام نقش مهمی در وقوع بیماری های چند عاملی دارد بهترین روش برای کنترل باکتریها در آب آشامیدنی استفاده ازکلر در اب به میزان 1/0 تا 2 واحد درمیلیون می باشد .

 

PH : تمام تلاش ها باید معطوف به این شود که PH آب در حد خنثی قرار گیرد ادامه حیات باکتری در یک محیط اسیدی صورت می گیرد و کلرینه کردن آب ، pH آن را بیشتر به طرف محیط بازی سوق می دهد .

 

سختی آب : میزان سختی آب در اثر غلظت یون های منیزیم وکلسیم تحت تاثیر قرار میگیرد این تیتر با عبارت f بیان می شود که برابر است با 10 میلی گرم کلسیم یا کربنات کلسیم در هر لیتر و یا 43/2 میلی گرم در لیتر یون منیزیم هرچه آب سخت تر باشد مقدار یون های کلسیم بالاتر است این یون ها با هر نوع ماده قابل حل در آب رقابت کرده میزان حلالیت آب را کاهش میدهند میزان TH مطلوب 30 می باشد تیتر زیر 10 بدین معنی است که آب اصطلاحا خیلی نرم است و ممکن است به تخریش لوله ها در اثر اسیدی بودن PH آن منجر شود . TH اگر بالای F 60 باشد آب سخت بوده به جرم بستن لوله ها و از دست رفتن حلالیت آب منجر می شود .

 

آهن

زیاد بودن آهن به رسوب آن در لوله ها و استهلاک سریع وسایل و تجهیزات منجر می شود میزان آهن بالاتر از 3/0 میلی گرم در لیتر خطرناک در نظر گرفه می شود .

 

دما

از ایجاد دماهای بیشتر از حد باید جلوگیری شود چرا که دماهای بالا میزان مصرف آب توسط پرنده ها را کاهش می دهد . گرم بودن آب میزان حلالیت آن را افزایش می دهد اما دماهای بیش ازحد باعث از بین رفتن یکسری داروها ازطریق هیدرولیز آنها می شود .

 

انجام واکسیناسیون

وقتی که کیفیت آب آشامیدنی مورد استفاده در حد مطلوب می باشد دقت کافی در تهیه و تجویز واکسن باید صورت بگیرد جهت انجام صحیح واکسیناسیون اب حاوی واکسن باید در طی مدت زمانی پخش شود که ویروس هنوز زنده بوده و میزان کافی در دسترس باشد دقت کافی در مورد حمل و نقل واکسن طرز نگهداری و ذخیره واکسن سلامتی پرنده ها در موقع انجام واکسیناسیون کیفیت آب آشامیدنی و تکنیک های واکسیناسیون باید صورت پذیرد .

 

فصلنامه چکاوک – دکتر محمد صادق مددی

 


روش هاي سرولوژيك موجود در تشخيص بيماري مايكوپلاسموز

دکتر محمد صادق مددی      رزیدنت دوره تخصصی بیماریهای طیور دانشگاه تهران

دکتر مرتضی راعی            بخش طیور سازمان دامپزشکی کشور

ارائه شده در چهاردهمین کنگره دامپزشکی کشور

 روش هاي تشخيصي سرولوژيك ، براي پايش گله ها  دربرنامه كنترلي مايكوپلاسما گالي سپتيكوم مفيداست .اين تستهمچنين به عنوان يك وسيله كمك تشخيصي، وقتي كه  مشكوك به عفونت باشيم،استفاده مي شودوجود يك تست سرولوژيك مثبت با تاريخچه وعلائم تيپيك  بيماري مايكوپلاسما گالي سپتيكوم فرد را بوجود بيماري مشكوك نموده وجداسازي و تعيين هويت ارگانيزم صورت ميگيرد.تشخيص سرولوژيكي بيماري با تست هاي RSA ، اليزا و باروش ملكولي، تست PCR صورت ميگيرد.استفاده از تست PCR اخيرا“بوسيله مرغدارها مرسوم گرديده است .تست RSA به عنوان تست غربالگر با حساسيت خيلي بالا استفاده مي شود. اين تست به علت ارزان بودن ، دردسترس بودن ، سرعت وقابليت راحت اجرايي وحساسيت با لا به عنوان يك تست غربالگرمطلوب در صورت وجود موارد  مثبت انجام ميگيرد ولي از طرف ديگر به علت داشتن ويژگي پايين ومخصوصا“ وجود  مثبتهاي كاذب در نتايج حاصله از آن، نيازبه تست هاي مكمل دارد.

 درصورتي كه نمونه هاي اخذ شده تحت شرايط لازمه ،دماي مناسب و رقت يك چهارم و يا بيشتر انجام شده باشد وميزان مثبت هاي اخذ شده اين تست برابر يك دهم  نمونه هاي گرفته شده باشد اين نمونه ها درمرحله اول مثبت تلقي مي گردند، لكن به علت محدويت هاي اين تست وهمچنين جهت تاييد نتايج حاصل از آن، ازتست HI يا اليزا نيز براي تاييد نتايج حاصله از آن استفاده مي شود هر چند كه درطول يك تاسه هفته بعد از درگيري گله با ‏‏‏Mg ،آنتي بادهاي مربوطه  توسط تست RSA بهتراز تست اليزا و HI تشخيص داده شده اند.(26)

HI:

 با توجه به اينكه آنتي ژن  مایکوپلاسما  به شكل تجاري موجود نمي باشد واستفاده ازاين تست مشكلات خاص خودرا  داردوبا عنايت به اينكه كيت هاي آزمايش اليزا به شكل تجاري موجود مي باشند، استفاده ازالیزا هم اينك رايج گرديده است . البته اين تست در مقايسه با RSA  حساسيت كمتري داشته ولي ويژگي آن با لا تر ميباشد .(24و25)

 HI ميتواند منفي هاي واقعي را استخراج نموده ودرصورت تاييد، بقيه نمونه ها، مثبت محسوب مي شوند. ولي با توجه به اينكه  اين تست ها نيزمشكلات خاص خودرا دارندو امكان خطاي آزمايشگاهي ، واكنش متقاطع با ديگرعوامل مثل MS ،MI ، واكنش  هاي پس ازواكسيناسيون ( روغني ) و……… غيره مي تواندجاي شك وشبهه را جهت تاييد نهائي باقي گذاردو با توجه به عواملي كه مي توانندنتايج را تحت تاثيرقراردهند، توصيه شده است كه درطول يك ماه بعد  مجددا“ تست تكرارگردد. لكن با توجه به مواردفوق، يك تشخيص قوي بايدبرپايه جداسازي عامل بيماري اتفاق بيفتد.

با توجه به اينكه جداسازي عامل ، عملي زمان بر و هزينه بربوده و حوصله با لا وانجام عمليات ويژه اي را نياز دارد كه موفقيت درآن مستلزم وجود يكسري از عوامل وتجهيزات و  وجود نيروي انساني متبحرمي باشد وبراي قضاوت سريع  جهت تعيين تكليف تست ها ضروري مي باشد، پيشنهاداستفاده ازروش ملكولي با تست PCR  مي تواندتست  جايگزين مناسبي براي جداسازي مايكوپلاسما باشد، زيرا با جداسازي DNA عامل،  ظرف چندساعت عمل تشخيصي صورت ميگيرد.

آنتي ژن SPA براي تشخيص آنتي بادي هاي مايكوپلاسما گالي سپتيكوم به شكل تجاري دردسترس هست.آزمايش SPA تست حساس  ونسبتا“ ارزان وسريعي ميباشد.اين تست درمراحل اوليه به عنوان  تست غربالگر براي پايش گله ها وتشخيص سرمي مورداستفاده قرارمي گيرد. اگرچه راكتورهاي غيراختصاصي دربعضي گله هاي آلوده به مايكوپلاسما سينوويه ازطريق آنتي ژن هائي كه واكنش متقاطع ايجادمي كنند ،ديده ميشود.موارد ديگر اينگونه واكنشها در گله هائي است كه اخيرا“ با واكسن هاي روغني با منشاء كشت بافتي واكسينه شده اند. واكنش هاي غيراختصاصي اصلي ممكن است بوسيله رقيق نمودن سرم كاهش يابند.

بعضي آزمايشگاهها رقت يك دوم يا بيشتر   سرم درسالين را آماده نموده و سرمي كه دريك هشتم يا بزرگتر واكنش دهدرا مثبت محسوب مي كنند كه ممكن است درتفريق بين واكنش هاي اختصاصي وغيراختصاصي مفيد باشد.

آزمايش SPA درتشخيص آنتي بادي  IgMمايكوپلاسما گالي سپتيكوم بسيار كارا ميباشد كه اولين كلاس ايمونوگلوبولين توليدشده درپاسخ به عفونت مي باشد.

تست اليزاجهت افزايش كارائي آزمايش وافزايش حساسيت و ويژگي نتايج    SPA و HI به كار مي رود.تست هاي سرلوژيكي كه استفاده معمول دارند ممكن است فاقد ويژگي يا حساسيت لازم بوده ومعمولا“ برا ي پايش گله ها توصيه مي شوندو براي  تست  انفرادي  پرندگان مناسب نمي باشند.چندين تست ديگرمثل:

IP    , Microimmuno Fluoresc ence  ،  Radioimmunoass

   نيز جهت سنجش سرولوژيكي مايكوپلاسما موجود ميباشد.

تست آگلوتينا سيون داخل لوله تستي براي برنامه كنترلي مايكوپلاسما گالي سپتيكوم دردهه هاي 60و 1970 بودولي الان به ندرت استفاده مي شود.

تست هاي سرلوژي كه بصورت معمول استفاده مي شوند ممكن است فاقدحساسيت يا ويژگي لازم باشند. معمولا“ اين تست ها براي پايش ( مونيتو رينگ ) گله ها استفاده شده و براي تست انفرادي پرندگان كاربردي ندارند .

 واكنش آنتي ژن وآنتي بادي يك واكنش تعادلي غيركولانس است كه اندازه گيري درنقطه تعادل ، دقيق وتكرارپذيراست ، لذادركليه روش ها سنجش ايمني زماني به نام انكوباسيون مطرح است كه درواقع براي تعادل رسيدن واكنش درنظرگرفته مي شود.(51و5)

A  ) تست آگلوتيناسيون سريع سرم. (RSAT )

تست RSA به عنوان يك وسيله كنترلي براي عفونت هاي  مايكوپلاسما ئي طيور مي باشد. اين تست خيلي حساس بوده وتغييرات سرمي بزودي پس ازعفونت شروع مي شود( درعفونت تجربي اين زمان حدوديك هفته مي باشد) . عليرغم محدويت هايي كه اين تست دارد درغربال گري اوليه گله ها و دربحث ريشه كني استفاده مي شود. اين تست حساسيت با لا و ويژگي پاييني را به همراه دارد لذا براي تصحيح اين مطلب تست مجددصورت مي گيرد. درفاصله اي كه تست مجددمي خواهدانجام شود، ممكن است تغييرات سرمي صورت گرفته ومثبت هاي كاذب كاهش يابد وحتي گله منفي شود. نمونه ها بايدبه دقت نمونه برداري شود ويك تست جانشين ( alternative (مانند كشت يا PCR  نيزدرنظرگرفته شود، ممكن است گله در طي اين مدت درقرنطينه قرارگيردتا اينكه وضعيت گله مشخص شود.

ماهيت مثبت هاي كاذب موردمطالعه قرارگرفته وتوليد آنتي ژن نيزپيشرفت نموده است اگر چه كيفيت و نتيجه كار مخصوصا“ در  مايكوپلاسما سينويه هنوز متغير ميباشد.

سرم هاي جمع آوري شده ازيك گله نبايد سريعا“ آزمايش شوندبلكه بايستي دردماي 4 درجه سانتيگراد ذخيره شوند( يخ زده نشوند)و موقع انجام، تست بايددر دماي اتاق انجام گيرد.

تست در طول مدت 72 ساعت پس ازجمع آوري سرم ها بايستي انجام پذيرد. انجام سانتريفيوژ، قبل ازآزمايش ميزانواكنش هاي غيراختصاصي را كاهش ميدهد.(17و44)

 

ممكن است آگلوتيناسيون مشاهده شده در آزمايشRSA  ناشي از تجمع خودبخودي ذرات آنتي ژن باشد لذا استفاده از كنترل بدون سرم جهت ارزيابي واكنشهاي مثبت كاذب الزامي است.به عبارت ديگر در يك گوده از صفحه پليت بجاي سرمی از PBS  و يا نرمال سالين استفاده و نتيجه آزمايش را مشاهده كرد. در صورتيكه نمونه هاي سرمي رقيق نشده در آزمايش RSA   مثبت تشخيص داده شوند بلافاصله از سرم هاي مذكور رقت تهيه و براي اطمينان آزمايش مجدد RSA الزامي است.

رقت سرم براي گله هاي مادر گوشتي 8/1 اعلام ميگردد.

قبل از شروع آزمايش آنتي ژن ها بايد به دماي محيط برسند و بشدت تكان داده شوند تا رسوب آنها حل شود.